cd  ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

       
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27  28  29  30 
31            

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Πέμπτη, 19 Ιούνιος 2008 00:00
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Ο Νομός Κυκλάδων πέρυσι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης νερού .Εφέτος το καλοκαίρι πάλι τα  νησιά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει..Το ΙΓΜΕ είχε επισημάνει το πρόβλημα  ότι η υδροδοτική ικανότητα έχει μειωθεί 60% στα υπόγεια υδροφόρα και 100% σε λίμνες και ποτάμια. Η ήδη υποβιβασμένη κατάσταση μειώνεται ακόμη πιό πολύ απο την ανεξέλεκτη αρδευτική χρήση των ιδιωτών.

Η κλιματική αλλαγή,η υπερθέρμανση έχει σοβαρές συνέπειες τη μείωση των χιονιών και αυτό έχει αποτέλεσμα την μείωση των υπόγειων υδάτων.Υπάρχει η διατάραξη του κύκλου του νερού.Μιλάμε γιά ανώμαλη κατάσταση αφού η ακραία κατάσταση λειψυδρίας επικάθηται στην μακροχρόνια τάση μείωσης του υδροφόρου ορίζοντα όπως ανάφερε καθηγητής στον sky .

Πρέπει όμως να μην αγνοήσουμε το γεγονός ότι έχει αλλάξει η χρήση του νερού στα νησιά. Παλιότερα ήταν οι άνυδρες καλλιέργειες των εκτάσεων ,τα τελευταία όμως χρόνια οι κάτοικοι των νησιών έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειες μπροστά στον τουριστικό μαμωνά με σαφώς πιό μεγάλες καταναλώσεις νερού με αποτέλεσμα να μη μπορεί η γη να ανταπεξέλθει τη μεγάλη κατανάλωση .

Η Κίμωλος 8,5 ώρες απο Πειραιά υδρεύεται απο υδροφόρα που έρχεται απο Λαύριο μέρα παρα μέρα και το νερό έχει σωθεί τελείως, και η βρύση δεν τρέχει καθόλου!.Οι επισκέπτες δεν το ξέρουν και καλούνται να κάνουν οικονομία. Σκεφθείτε τώρα διακοπές χωρίς νερό ... Σε ορισμένα μάλιστα νησιά βγαίνουν με τις ντουντούκες και με απειλή προστίματος καλούν τους κατοίκους να κάνουν οικονομία. Οι στέρνες και τα πηγάδια που είχαν παλιά έχουν στερέψει. 

Το κυνήγι του εύκολου πλουτισμού ,της άκριτης εκμετάλευσης της γης μετέτρεψε τα νησιά περίπου σε αρπακτικά ...κλειστού  τύπου, ενός αδηφάγου "κράτους εν κράτει" που δεν ρεύεται με το τίποτα . Πέρυσι  η χωριάτικη σαλάτα χρεωνόταν  περί τα 7 ευρώ και ότι μιά 4μελής οικογένεια για φαγητό και διαμονή μιάς εβδομάδας εκαλείτο να ξοδέψει περί τις 2.800 ευρώ! Εφέτος με τις αυξήσεις των πάντων να έχουν φθάνουν το σημείο του ακαταλόγιστου  και με τα ακτοπλοικά ναύλα να αποτελούν το κερασσάκι  grante! , ένα κόστος της τάξης των  3.500 ευρώ θα πρέπει να είναι αναμενόμενο.  Που να διανοηθεί κανείς να ταξιδέψει, εκτός αν πάει κολυμπώντας ακολουθώντας  το γνωστό "πάψε και κολύμπα".

Η γη δεν αντέχει άλλο την ανθρώπινη ασυδοσία και θέλει να την αποτινάξει απο πάνω της , σαν κάτι το ρυπαρό και ανυπόφορο.

H ευγένεια , η απλότητα, η καλόκαρδη φιλοξενία , η φυσική ομορφιά, η αρμονία γαλήνιων ήχων, εικόνων και παραστάσεων έφυγαν δυστυχώς ανεπιστρεπτί . Μα θα μου πεις γιατί είσαι τόσο απαισιόδοξος, δεν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι καλοί; Η απάντηση είναι : ναί υπάρχουν, αλλά τους ψάχνουμε με το φανάρι σαν τον αρχαίο Διογένη!

Το νερό σιγά σιγά χάνεται όπως καί όλες οι σταθερές αξίες λόγω της δικής μας αμαρτίας , αποστασίας και αναξιότητας.

Η ασέβεια προς τον Θεό, τον σοφό δημιουργό , η ειδωλολατρεία, η ανηθικότητα και η αδικία , η εκμετάλευση άνθρώπου από άνθρωπο, είναι δυστυχώς μιά ανώμαλη κατάσταση που περιγράφεται στο Λόγο του Θεού : Γίνωσκε δε τούτο, ότι εν ταις εσχάταις ημέραις θέλουσιν ελθεί καιροί κακοί·διότι θέλουσιν είσθαι οι άνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς εις τους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι,άσπλαγχνοι, αδιάλλακτοι, συκοφάνται, ακρατείς, ανήμεροι, αφιλάγαθοι,προδόται, προπετείς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μάλλον παρά φιλόθεοι, έχοντες μεν μορφήν ευσεβείας, ηρνημένοι δε την δύναμιν αυτής. Και τούτους φεύγε”. Α Τιμοθ.γ΄,3,4

Ο Χριστός είναι το καθαρό νερό της ζωής, μα οι άνθρωποι προτίμησαν να μείνουν για πάντα διψασμένοι καί δυστυχισμένοι προκρίνοντες τους διάτρητους λάκκους με τα βρωμόνερα.

Το παράπονο και η λύπη του Θεού για την αποστασία του ανθρώπου εκφράζεται με τη παρακάτω ρήση

Διότι δύο κακά έπραξεν ο λαός μου· εμέ εγκατέλιπον, την πηγήν των ζώντων υδάτων, και έσκαψαν εις εαυτούς λάκκους, λάκκους συντετριμμένους, οίτινες δεν δύνανται να κρατήσωσιν ύδωρ.” Ιερεμίας β΄,13

Υπάρχει ακόμη διαθέσιμο το νερό που ξεδιψάει την ανθρώπινη κακομοιριά και δυστυχία αρκεί να το ζητήσουμε και να εγκαταλείψουμε τα λασπόνερα του εγωισμού μας. Ας μη τρέφουμε αυταπάτες το νερό της γης θα χαθεί , όμως το ζωντανό νερό του ουρανού, ο Χριστός , θα μείνει στους αιώνες μαζί με όλους εκείνους που προστρέχουν με πίστη και ευγνωμοσύνη κοντά Του .

"Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτήν· Εάν ήξευρες την δωρεάν του Θεού, και τις είναι ο λέγων σοι, Δος μοι να πίω, συ ήθελες ζητήσει παρ' αυτού, και ήθελε σοι δώσει ύδωρ ζων....Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτήν· Πας όστις πίνει εκ του ύδατος τούτου θέλει διψήσει πάλιν·όστις όμως πίη εκ του ύδατος, το οποίον εγώ θέλω δώσει εις αυτόν, δεν θέλει διψήσει εις τον αιώνα, αλλά το ύδωρ, το οποίον θέλω δώσει εις αυτόν, θέλει γείνει εν αυτώ πηγή ύδατος αναβλύζοντος εις ζωήν αιώνιον." Ιωάν. δ΄10, 13-14Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 28 Ιούνιος 2008 10:24
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB