cd  ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

       
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27  28  29  30 
31            

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
Συντάχθηκε απο τον/την Εκδότης   
Παρασκευή, 18 Ιούλιος 2014 12:23

Όλα στη ζωή κάνουν έναν κύκλο... Παντού νοηματικοί και βιωματικοί εμπειρικοί κύκλοι,όμως οι άνθρωποι έφτιαξαν τετράγωνα. Παντού τετράγωνα ,βάλθηκαν να τετραγωνίσουν τα πάντα ακόμα και τον κύκλο και το μόνο που κατάφεραν να επαλήθευσαν την τετράγωνη ανεπάρκειά τους. Ο ανθρώπινος κυβισμός φαντάσθηκε τη γη τετράγωνη ... κάπως έτσι είναι εν αφηρημένω νοήματι ...καθώς όλοι οι άνθρωποι διακτινίζουν την σκέψη και τη λογική τους στις τέσσερεις γωνίες του επιστητού. Τετράγωνη λογική μιά φυλλακή μέσα στην οποία όλοι μας είμαστε φύσει εγκλωβισμένοι,αναπόδραστοι αιχμάλωτοι του μερικού...

Πως να συγκριθεί ο νους μας με το νου του Χριστού ;"κατά μέρος γινώσκομεν ,όταν όμως έλθη το τέλειον, τότε το κατά μέρος θέλει καταργηθή" Στην ονομαζόμενη τετράγωνη λογική του ανθρώπου, μοιραία δεν υπάρχει σφαιρική αντίληψη αλλά ανεπάρκεια προσέγγισης του όλου; Όμως ευδόκησε ο Θεός να χαρίσει σε σκεύη οστράκινα την απαρχή της τελειότητας εν σπαργάνοις ,τον αρραβώνα του Πνεύματος,που ελαττώνει το μερικό και συνθέτει ανεπαισθήτως το άπειρο.Έτσι συντελείται η θαυμαστή απόκτηση νουν Χριστού απο τους πειθαρχούντες εις τον Θεό.

Έλλειμμα ανθρώπινης γνώσης και έκφραση ελαττωματική είναι η υπό γωνία ενόραση των πραγμάτων. Θεληματική, σκόπιμη υπό γωνίαν η θέαση και η επίβολή του τεθλασμένου έναντι της αρμονικής ευθείας-αποτελεί βίαιη αλλοίωση σχήματος φυσικού που είναι η ευθεία.. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγκυλώσεις έχουν να κάνουν με αγκυλωτές παραστάσεις - βλέπε λέξη "λύματα" ,εν προκειμένω όπως ακούγεται όχι όπως γράφεται... χιτλερισμός – ναζισμός – αγκυλωτός σταυρός.

Η αγκαλιά δεν είναι ποτέ τετράγωνη αλλά ένας κύκλος που του λείπει ένα ημικύκλιο που κλείνει και λαμβάνει την τελεία σύνδεση του κύκλου όταν περιλάβει στην αγκαλιά του τον πλησίον. Όσο μεγαλύτερη αγκαλιά τόσο μεγαλύτερος ο κύκλος της αγάπης εν παραστάσει.

Αν θέλουμε να εκφρασθούμε για κάποιον που γνωρίζει το αντικείμενο μελέτης του από όλες τις πλευρές και τις απόψεις τότε λέμε ότι αυτός είχε σφαιρική αντίληψη του πράγματος ή των πραγμάτων.

Ο κύβος μάλλον έχει να κάνει με την τυχαιότητα, το παιχνίδι των ζαριών. Ο Καίσαρας είπε ο κύβος ερρίφθη και είχε να κάνει με την απόφαση να περάσει τον Ρουβίκω-να,μια απόφαση με βάση μάλλον την τυχαιότητα και τη αναγκαστική επιλογή χωρίς το απόλυτο της σφαιρικής γνώσης....

Τροχός κινείται, προχωράει, είναι εύκολο σκεύος χρήσης προς βοήθεια του ανθρώπου. Σηκώνει και μεταφέρει (Φανταστείτε έναν τροχό τετράγωνο πόσο γρήγορα και εύκολα θα πήγαινε...) βάρη που με άλλο τρόπο θα ήταν αδύνατον να μετακινηθούν. Ελαχιστοποιούνται οι τριβές και κατ'έπέκταση οι φθορές.

Ο προφ Ιεζεκιήλ περιγράφει μιά εικόνα ανεξιχνιάστου μεγαλοπρεπείας.”ηνοίχθησαν οι ουρανοί και είδον οράματα του Θεού...Και είδον και ιδού, τέσσαρες τροχοί πλη-σίον των χερουβείμ, εις τροχός πλησίον ενός χερούβ και εις τροχός πλησίον άλλον χερούβ, και η θέα των τροχών ήτο ως όψις βηρύλλου λίθου. Περί δε της θέας αυτών, και οι τέσσαρες είχον το αυτό ομοίωμα, ως εάν ήτο τροχός εν μέσω τροχού... διότι πνεῦμα ζωῆς ἦν ἐν τοῖς τροχοῖς” Ιεζ.10:9-10

Μπορεί κανείς απο μας να εννοήσει τι περι της ενδόξου μεγαλοπρεπείας του Θεού; Ρωτάει ο Θεός τον Ιωβ ... Που ήσουν όταν εθεμελίωνα την γη; απάγγειλε, εάν έχεις σύνεση!

Οι άνθρωποι απο παλαιών χρόνων στη προσπάθεια να εννοήσουν το “τι εν ζωή” συνέδεσαν κάποτε την έννοια της ύπαρξης με την κινητικότητα, την ικανότητα του “τι εν κινήσει”. Σε μιά απλή προσέγγιση μπορούμε να πούμε ότι η κίνηση και η περιστροφή είναι η βασική δύναμη που στηρίζει την ουράνια σφαίρα ,το σύμπαν ,τους πλανήτες! Ο τροχός είναι κυκλικού σχήματος κατασκευή που περιστρέφεται γύρω από άξονα. Ο νοητός άξονας περιστροφής θεωρείται ακίνητος (Βικιπαιδεια) και είναι αυτός που μεταδίδει την κίνηση...

Η κίνηση μεταδίδεται στους τροχούς και έχουμε κινητική ενέργεια και που συνδυάζεται με άπειρες εφαρμογές δημιουργικότητας. {Ενέργεια ορίζεται σαν το ποσό του έργου που απαιτείται προκειμένου το σύστημα να πάει από μια αρχική κατάσταση σε μια τελική.}Βικιπαιδεια.

Ποιός όμως είναι ο Ενεργών τεράστια ; Τις όμοιός σου, ένδοξος εις αγιότητα,... ενεργών τεράστια; Τις δύναται να είναι όμοιος του ενεργούντος Θεού;

Ενέργεια του ενεργούντος Θεού παράγει το θαυμαστό έργο των δακτύλων Του. Είναι εύλογο και δίκαιο να αναφωνήσουμε με πάσαν ευγνωμοσύνη : Οι ουρανοί διηγούνται την δόξαν του Θεού, και το στερέωμα αναγγέλλει το ΕΡΓΟΝ των χειρών Aυτού.

Δύο χέρια σε έκταση προτεταμένα σχηματίζουν τετράγωνο σχήμα και έχουν να κάνουν με σχηματοποίηση διαλογής στρατοπέδου με επιβαλλόμενα διαχωριστικά μέτρα και σταθμά των διαλογέων. Ορίζει και χωρίζει, μοιάζει με μηχανική ψηφιοποίηση τύπου pacman, ενκούρδιστο πρότζεκτ με προτεταμένα αλύγιστα χέρια εν στοχοποιήσει. Είναι κλειστή περιορισμένη κατάσταση, προκατειλημμένη, προσχεδιασμένη, προβεβλημένη, κυριαρχική και καταδυναστεύουσα, δεν είναι ανοικτή, απεριόριστη, απέραντη, ελαστική και περιβάλλουσα. Εντός πλαισίου.

Παραπέμπει σε ανθρωποθρησκεία συλλέγουσα πιόνια, που δουλαγωγεί αντί να ελευθερώνει, επιβάλλουσα την είσοδο και ταυτόχρονα απαγορεύουσα την έξοδο,και οδηγεί σε ένα τέλος αφανισμού και αλλοτρίωσης.

Η αγάπη δεν καταδυναστεύει ,δεν σύρει σε κριτήρια,δεν δεσμεύει και δεν εκφοβίζει αλλά αποδιώκει και εξαφανίζει τον φόβο

Ο Χριστός ως ο κολυμβών άνοιξε τα χέρια για να μας αγκαλιάσει , ν’ αγκαλιάσει τον αμαρτωλό όπως είναι, δεν τον ένοιαζε τα αγκάθια που φέρουμε πάνω μας και μέσα μας. Το αίμα του ρέει ακόμα ζεστό από τις πληγές του για χάρη μας. Είναι το αίμα του που μας πρόσφερε όταν εμείς Τον σταυρώσαμε,όταν εμείς τον αγκυλώσαμε με τα αγκάθια της βαρβαρότητας μας.Και ακόμα και συνέχεια Τον σταυρώνουμε θεοποιώντας τον σταυρό,τα καρφιά,τ'αγκάθια ,το τετράγωνο κάδρο του ειδώλου μας...

Στο ξύλο της κατάρας εμβληματικά εξαυλώθηκε και απεβίωσε η τεράγωνη λογική μας και εν τω αίματι του Χριστού εκυκλώθη και εκμηδενίσθηκε η δύναμη της αμαρτίας στην οποία είμασταν δεδουλωμένοι εν θανάτω.

Τα τείχη της αμαρτωλότητάς μας, της Ιεριχώ μας εκυκλώθηκαν και έπεσαν απο την εξάσκηση πίστης στο έργο της απολύτρωσης που έκαμε ο Χριστός! Έτσι περικυκλωμένοι απο την αγάπη του Θεού γίναμε οικείοι Του,υιοί του Θεού,αδελφοί αγαπητοί του Χριστού ! Μας συμπεριέλαβε ο Θεός δια του Χριστού στον κύκλο των οικείων Του “Και περιβλέψας κύκλω προς τους καθημένους περί Αυτόν είπε: Ιδού η μητέρα Μου και οι αδελφοί Μου·διότι όποιος κάμη το θέλημα του Θεού, αυτός είναι αδελφός Μου και αδελφή Μου και μητέρα.” Αυτός είναι ο αχώριστος κύκλος της ζωής στην οποία εισήχθημεν δια της πολλής αγάπης του Θεού.


Ο κύκλος του αίματος ετελέσθη,τώρα είναι ο κύκλος του πνεύματος που στεφανώνει και τελειοποιεί τους εν αίματι εξαγορασθέντας. Ο Δαβίδ εν αγαλιάσει έλεγε:...Άγγελος Κυρίου στρατοπεδεύει κύκλω των φοβουμέ-νων αυτόν και ελευθερώνει αυτούς.Τι μεγαλείο να γνωρίζουμε τώρα ότι όχι μόνο άγγελος είναι κοντά μας, αλλά ο αναστημένος Χριστός είναι μαζί μας έως συντελείας του αιώνος.

Να είμαστε εμείς τώρα ,οι πιστεύοντες εν λόγω και έργω ,το επίκεντρο του κύκλου της αγάπης και προστασίας του Χριστού!
Τώρα ζούμε και αντλούμε ζωή απο τη ζωή Του,επειδή ζεί Αυτός ζούμε και μεις ,είναι ο ήλιος και μεις τα ηλιοτρόπια της νέας δημιουργίας Του.

Αν μείνουμε για πάντα εγκολπωθέντες εκεί στη ματωμένη του αγκάλη, ανάμεσα στα τρυπημένα χέρια του και ακούμε τη φωνή του και βλέπουμε το πρόσωπο του τότε έχουμε κοινωνία μαζί Του περπατάμε στο φώς και η αλήθεια του μας χαρίζει την απόλυτη ελευθερία από τα δεσμά της σάρκας και των δεινών της, των επιθυμιών της.

Όσοι εσταύρωσαν τη σάρκα και τις επιθυμίες της μπορούν να ζουν κατά πνεύμα ελεύθεροι.Τέτοιος αιώνιος αρχιερέας είναι ο Χριστός ο εισελθών στους ουρανούς που μας ονομάζει φίλους του, ζων πάντοτε για να μεσιτεύει υπέρ ημών.

Η αγκάλη Του μας χωράει όλους μαζί ενωμένους και άλλους ακόμα μέχρι την ημέρα του 2ου ερχομού του είναι ανοιχτή η αγκάλη του.

φ.σ

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 19 Ιούλιος 2014 01:23
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB