cd  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ "ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ INTERN. HERALD TRIBUNE ΩΣ ΓΕΜΑΤΟ ΚΑΚΟΗΧΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

       
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27  28  29  30 
31            

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ "ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ INTERN. HERALD TRIBUNE ΩΣ ΓΕΜΑΤΟ ΚΑΚΟΗΧΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Εκδότης   
Τρίτη, 04 Ιανουάριος 2011 00:02

altSTEPHEN HAWKING και LEONARD MLODINOW

Το Μεγάλο Σχέδιο /The Grand Design

εκδ. Bantam Books/Random House, σελ. 198

-------------------------------------------------------------------

Σχολιασμος του DWIGHT GARNER 

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE/αναδημοσίευση απο Καθημερινή

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο πιο φημισμένος επιστήμονας μετά τον Αϊνστάιν, είναι καταπληκτικός μαθηματικός και καταπληκτικός πωλητής. «Θέλω τα βιβλία μου να πωλούνται στα περίπτερα των αεροδρομίων», είχε δηλώσει, και ξέρει πώς να το καταφέρνει αυτό.

Το βιβλίο του «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που εκδόθηκε το 1988, πούλησε περίπου εννέα εκατομμύρια αντίτυπα. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην ιδιαίτερη προσωπική του ιστορία. Το σώμα του κ. Χόκινγκ έχει ανεπανόρθωτα φθαρεί από τη νόσο Λου Γκέρινγκ, ενώ το μυαλό του παραμένει άθικτο, ένα λειτουργικό μαύρο κουτί μέσα σ’ ένα σωματικό ναυάγιο. Δεν ήταν τυχαίο που το αναπηρικό καροτσάκι του και το λεπτό, απόκοσμο πρόσωπό του εμφανίστηκαν στο εξώφυλλο του βιβλίου -κάτι πολύ σπάνιο για έργο επιστημονικού περιεχομένου- και όχι στο οπισθόφυλλο.

Στη «Σύντομη Ιστορία» ο κ. Χόκινγκ επιδόθηκε, μεταξύ άλλων, σ’ αυτό που ο επιστημονικός συγγραφέας Τίμοθι Φέρι αποκάλεσε «godmongering», εμπορική εκμετάλλευση του Θεού. Καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ο κ. Χόκινγκ δεν έχει επιδείξει καμιά θρησκευτική κλίση στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του. Μάλιστα, η πρώην σύζυγός του, σ’ ένα αυτοβιογραφικό της πόνημα, τον χαρακτήρισε άθεο. Τελείωσε όμως την «Σύντομη Ιστορία» δηλώνοντας ότι η ανακάλυψη μιας ενιαίας κοσμογονικής θεωρίας μπορούσε να μας βοηθήσει «να καταλάβουμε τον νου του Θεού». Ηταν μια φράση που -κυνικά, κατά τη γνώμη μερικών- επέτρεψε να πέσει λίγο ηλιόφως και να ζεστάνει την ψυχρή λεπίδα της σκέψης του.

Το καινούργιο βιβλίο του, το «Μεγάλο Σχέδιο», έχει ήδη δημιουργήσει θόρυβο και έχει γίνει θέμα συζήτησης στο Twitter, χάρη σε μια διαφορετική τοποθέτηση, ή εμπορική εκμετάλλευση, σχετικά με τον Θεό. Αυτή τη φορά ο κ. Χόκινγκ, όπως λένε, έχει ανακηρύξει τον Θεό νεκρό.

Η αναζήτησή του για μια απάντηση στο ερώτημα «πώς ξεκίνησε το Σύμπαν» τον οδήγησε να υποστηρίξει ότι η δημιουργία του σύμπαντος απλώς «δεν απαιτεί την παρέμβαση κάποιου υπερφυσικού όντος ή θεού». Ωστόσο, το πραγματικό νέο όσον αφορά το «Μεγάλο Σχέδιο» δεν είναι η υποτιθέμενη απόρριψη του Θεού από τον κ. Χόκινγκ, πληροφορία που δεν θα εκπλήξει κανέναν απ’ όσους έχουν παρακολουθήσει από κοντά τη δουλειά του. Το πραγματικό νέο είναι το πόσο απογοητευτικά ισχνό και άκομψο είναι τούτο το βιβλίο. Η απέριττη και σοβαρή φωνή που χρησιμοποίησε στη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» έχει αντικατασταθεί από ένα ύφος άλλοτε συγκαταβατικό, σαν να εξηγεί τα σύννεφα και τη βροχή σε νήπια, και άλλοτε αδιαπέραστο.

Το «Μεγάλο Σχέδιο» είναι γεμάτο με κακόηχες ανοησίες. «Αν πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να πείσετε τους ανθρώπους να ακολουθούν τους κανόνες της τροχαίας», διαβάζουμε, «φανταστείτε να πρέπει να πείσετε έναν αστεροειδή να ακολουθήσει ελλειπτική τροχιά» (για σκέψου!). Είναι το είδος του βιβλίου που παρουσιάζει τον θρυλικό φυσικό Ρίτσαρντ Φέινμαν σαν «ένα ζωηρούτσικο τύπο που δούλευε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και έπαιζε μπόνγκο σ’ ένα στριπτιζάδικο κάτω στον δρόμο». Ο κ. Χόκινγκ έγραψε το «Μεγάλο Σχέδιο» μαζί με τον Λέοναρντ Μλοντίνοου, έναν συνάδελφό του φυσικό που έχει επίσης δουλέψει στο «Σταρ Τρεκ: Η επόμενη γενιά». Αταίριαστο ζευγάρι. Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, ένα βιβλίο ποπ επιστήμης, εκμετάλλευση των πιο πρόσφατων θεωριών για την προέλευση του σύμπαντος.

Στον πυρήνα του, το «Μεγάλο Σχέδιο» είναι μια εξέταση μιας σχετικά νέας υποψηφιότητας για την «τελική θεωρία των πάντων», την αποκαλούμενη M-theory, η οποία με τη σειρά της είναι μια επέκταση της θεωρίας των χορδών και προσπαθεί να συμφιλιώσει τη γενική σχετικότητα με την κβαντομηχανική. «Η M-theory δεν είναι μια θεωρία με τη συνηθισμένη έννοια», λένε οι συγγραφείς. «Είναι μια ολόκληρη οικογένεια διαφορετικών θεωριών». Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, «το δικό μας σύμπαν δεν είναι το μοναδικό. Αντίθετα η θεωρία Μ υποστηρίζει ότι πολλά σύμπαντα δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός». Η εικόνα που έρχεται στο μυαλό, γράφουν άλλοι σχετικά με τη θεωρία Μ, είναι η εικόνα του Θεού να φυσάει δημιουργώντας σαπουνόφουσκες.

Τα σύμπαντα

Ομως, ο κ. Χόκινγκ και ο κ. Μλαντίνοου διαβεβαιώνουν ότι «η δημιουργία τους δεν απαιτεί την παρέμβαση κάποιου υπερφυσικού όντος ή θεού. Τα σύμπαντα αυτά αναδύονται αβίαστα, μέσα από τους φυσικούς νόμους». Πολλά από αυτά τα σύμπαντα είναι τελείως διαφορετικά από το δικό μας, προσθέτουν, και «εντελώς ακατάλληλα για την ύπαρξη ζωής οποιουδήποτε είδους, ή τουλάχιστον κάποιου είδους που να το αναγνωρίζουμε ως ζωή». Αν η θεωρία Μ επιβεβαιωθεί, θα είναι «η ενοποιητική θεωρία που ήλπιζε να βρει ο Αϊνστάιν», υποστηρίζουν οι συγγραφείς. Είναι όμως μια μάλλον απογοητευτική θεωρία, ένα πάτσγουερκ παρά ένα ωραίο ενιαίο ύφασμα.

Για να προσεγγίσουν τη θεωρία Μ, οι συγγραφείς σεργιανίζουν πρώτα χαλαρά στην ιστορία της επιστημονικής σκέψης για τη φύση του σύμπαντος, από τον Πυθαγόρα στον Καρτέσιο, και από τον Χάιζενμπεργκ στον Φάινμαν. Συχνά είναι καλοί όταν επεξεργάζονται ζωηρές μεταφορικές εικόνες. Γράφουν για μια πόλη στην Ιταλία που, πριν από λίγα χρόνια, απαγόρευσε στους κατοίκους της να διατηρούν χρυσόψαρα σε γυάλινα μπολ. Γιατί; Επειδή είναι σκληρό, υποστήριξε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, να δίνεις στα χρυσόψαρα μια «στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας».

Είμαστε παρόμοιοι με αυτά τα χρυσόψαρα, υποστηρίζουν οι συγγραφείς. Η αντίληψή μας είναι περιορισμένη και φυλακισμένη από τους φακούς μέσα από τους οποίους βλέπουμε τον κόσμο, «την ερμηνευτική δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου μας». Σκάβοντας βαθιά στην κβαντοφυσική, διατείνονται ότι το σύμπαν μας «δεν έχει μία και μοναδική ιστορία, αλλά όλες τις δυνατές ιστορίες, την κάθε μία με τη δική της πιθανότητα». Δημιουργούμε ιστορία παρατηρώντας την· δεν μας δημιουργεί εκείνη. Υπάρχουν πολλά στο «Μεγάλο Σχέδιο» που, αν δεν είσαι φυσικός ή μαθηματικός, θα σε κάνουν να ζαλιστείς, ιδιαίτερα οι ιδέες περί του γιατί ο χρόνος όπως τον ξέρουμε δεν υπάρχει. Τα επιχειρήματα στο «Μεγάλο Σχέδιο» -ιδιαίτερα τα σχετικά με το γιατί ο Θεός δεν είναι απαραίτητος για να φανταστούμε την αρχή του σύμπαντος- μου φέρνουν στο μυαλό κάτι που είχε πει ο Τίμοθι Φέρις στο εξαιρετικό βιβλίο του «The Whole Shebang» (1997).

«Τα θρησκευτικά συστήματα είναι εγγενώς συντηρητικά, η επιστήμη εγγενώς προοδευτική», έγραψε. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι καλοί τοίχοι κάνουν τους καλούς γείτονες».

απο Καθημερινή 31 δεκ 2010- 2 ιαν.2011

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 21 Ιούνιος 2014 15:28
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB