cd  ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ ΕΘΝΩΝ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

    
    ΜΑΪΟΣ  2021   

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27  28  29  30 
31            

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ ΕΘΝΩΝ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ
Συντάχθηκε απο τον/την Εκδότης   
Πέμπτη, 20 Μάιος 2010 16:06
altΣυνοχή εθνών εν απορία (Λουκάς 21/κα΄25)
H περικοπή, η φράση αυτή είναι μέρος της μεγάλης προφητείας του Κυρίου Ιησού Χριστού· έχει όμως και αυτοτελή την αξία και σημασία της.
Δίνονται οι σημασίες απ’ τις δυο λέξεις που την αποτελούν, «συνοχή» και «απορία».
Συνοχή: αγωνία, στενοχώρια. Απορία: αμηχανία, αδιέξοδο.

Στη συνέχεια δίνονται το κείμενο και οι πιο γνωστές από τις μεταφράσεις, για την καλύτερη κατανόησή της:
«…Συνοχή εθνών εν απορία…». Κείμενο.
«…Στενοχωρία εθνών εν απορία…». Ν. Βάμβας.
«…Στενοχωρία των εθνών με απορία…». Σ. Φίλος.
«…Οι λαοί θα αναστατωθούν και θα ζουν σε αγωνία…». Νέα μετάφραση Βιβλικής Εταιρίας.
«…Tα έθνη πάνω στη γη θα κυριευτούν από αγωνία μη ξέροντας τι να κάνουν…». Μετάφραση «Ο Λόγος».

Και ερωτάται ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος, που έζησε την κακή, τραγική αυτή κατάσταση «συνοχής και απορίας»;
Ο προπάτοράς μας Αδάμ, ή καλύτερα οι προπάτορές μας Αδάμ και Εύα, όταν κατόπιν της παράβασής τους, της αμαρτίας τους, εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο του Θεού και απ’ όλα τα καλά του. Από τότε στην κατάσταση αυτή ζουν οι απόγονοί του, ο κόσμος όλος, σε διαφορετικό βαθμό αμηχανίας και αδιέξοδου για την αυριανή ημέρα.Αποτέλεσμα η ανθρωπότητα ολόκληρη βυθίζεται περισσότερο και περισσότερο σε πολέμους, συνεχώς μεγαλύτερους και χειρότερους.

Τελικά ερχόμαστε στη σύγχρονη εποχή. Μετά τον «Α΄ Μεγάλο Παγκόσμιο Πόλεμο», 1914-1918, που στοίχισε τη ζωή σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους και την απερίγραπτη κακουχία και δυστυχία σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, αποφασίστηκε να συσταθεί η «Κοινωνία των Εθνών», (Κ.Τ.Ε.), (League of Nations) το 1919, με σκοπό τη συνεργασία μεταξύ των εθνών για την αποτροπή του μεταξύ τους πολέμου. Τότε υπήρξαν κάποιες ελπίδες, αλλά μάταια.
Η παντελής αποτυχία της «Κοινωνίας των Εθνών» έγινε πασιφανής από τις πρώτες μέρες της, όταν δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις άδικες και παράνομες ενέργειες των ισχυρών εθνών σε βάρος των αδύνατων. Αποτέλεσμα τραγικό, σε 20 μόλις χρόνια 1939-1945, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με πολύ χειρότερα και πραγματικά παγκόσμια δεινά και θλίψεις από τον Α΄. Ξανά τα έθνη, ο κόσμος, η ανθρωπότητα βρέθηκαν σε κατάσταση απίστευτης «συνοχής και απορίας», και αποφάσισαν να καταργήσουν την «Κοινωνία των Εθνών» και να την αντικαταστήσουν με τον «Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», «Ο.Η.Ε.», (United Nations Organization).
Τυπικά ο «Ο.Η.Ε.» μέχρι τώρα απέτρεψε τον «Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ουσιαστικά όμως τον πόλεμο απέτρεψε ο φόβος ενός ατομικού ή και ακόμα τραγικότερα, ενός πυρηνικού πολέμου.
Και πάλιν ο «Ο.Η.Ε.» δεν μπόρεσε να επιτύχει, να επιβάλει δικαιοσύνη και ειρήνη στον κόσμο. Συνεχίστηκαν οι τοπικές συρράξεις και οι μικροπόλεμοι. Επίσης σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκε ένα νέο είδος παγκόσμιου πολέμου, η «Τρομοκρατία», με πολλά δεινά.
Δεν σταμάτησαν η φτώχεια, η κοινωνική αδικία και η ουσιαστική δουλεία, όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι αμείβονται με ένα πιάτο ρύζι την ημέρα.
Αυτό δεν θυμίζει τη δουλεία των Εβραίων στην Αίγυπτο; Και τότε και τώρα επίσημα καταπατιόνται τα λεγόμενα «ανθρώπινα δικαιώματα».
Πρόσθετα τονίζονται και τα μεγάλα παγκόσμια κύματα «οικονομικών μεταναστών», δηλαδή εξαθλιωμένων, απελπισμένων ανθρώπων.
Έτσι και σήμερα επικρατεί στον κόσμο «συνοχή εθνών εν απορία» σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, δηλαδή πλήρης απελπισία.

Γιατί αυτό το κακό: Διότι η αιτία του είναι η αμαρτία και μόνον. Αλλά την αμαρτία δεν μπορούν να την καταργήσουν οι άνθρωποι ούτε οι κυβερνήσεις τους, ούτε οι Οργανισμοί τους· Μόνον ο Θεός μπορεί και θέλει, αλλά με ένα όρο, την ολόψυχη συνεργασία του ανθρώπου.
Τότε ο Θεός θα φέρει την ευλογημένη Βασιλεία του στη γη· "Βασιλεία δικαιοσύνης και ειρήνης και χαράς" Ρωμαίους ιδ΄17.
Γι’ αυτήν την ευλογημένη κατάσταση έψαλαν οι άγγελοι: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκίας». Λουκάς β΄14.
 Και ερωτάται, είμαστε κι εμείς «άνθρωποι θείας ευδοκίας», ή προσπαθούμε τουλάχιστον να γίνουμε;
απο περιοδικό Λόγια Παρηγορίας/ Τηλ.Χυτήρη
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 15 Μάρτιος 2014 23:24
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB