cd  ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

         ΑΠΡΙΛΙΟΣ 
 2023       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
 3  5  6 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
Συντάχθηκε απο τον/την Εκδότης   
Τρίτη, 28 Ιούλιος 2009 00:34

Ο συνταξιούχος ιεραπόστολος δεν μπορούσε να πιστέψει τα μάτια του. Υστερα από πολύχρονη διακονία στην Αλγερία με τη γυναίκα του, είχαν δει ελάχιστη καρποφορία. Τώρα βρέθηκε περιτριγυρισμένος από 400 Καβύλους πιστούς. Οταν τον παρακάλεσαν να μιλήσει στο Δείπνο του Κυρίου, είπε, «Είναι όνειρο, αλλά είναι και πραγματικότητα».

Ο Μπέρναρντ Κόλλινσον, πρώην ιεραπόστολος με την Ιεραποστολή «Αραβικές Πάγκόσμιες Διακονίες», επισκέφθηκε την Αλγερία τον Μάρτη του 2007. Στη διάρκεια των χρόνων της υπηρεσίας του μαζί με τη γυναίκα του Τζόις, είδαν ελάχιστους να ακολουθούν τον Χριστό. Τώρα ολόκληρα χωριά είναι χριστιανικά και χιλιάδες άνθρωποι στρέφονται στον Χριστό. Μερικοί υπολογίζουν ότι ο αριθμός των Χριστιανών στην Αλγερία έχει ανέλθει σε 70.000. Eνα μεγάλο μέρος της αύξησης έλαβε χώρα στη διάρκεια του εμφυλίου σπαραγμού που απόσπαγε  την προσοχή της κυβέρνησης από το 1992 μέχρι το 2002. Χιλιάδες Χριστιανοί πέθαναν στη σύγκρουση, αλλά η εκκλησία αυξήθηκε κυρίως στις περιοχές των Καβύλων. Οι Καβύλοι είναι μια από τις βερβερικές φυλές που είναι γηγενείς στην Αλγερία. Αυτές οι φυλές ήταν χριστιανικές πριν έρθουν οι Αραβες, φέροντας μαζί τους το Ισλάμ.

Τελικά, η Αλγερινή κυβέρνηση άρχισε να συνειδητοποιεί ότι πολλοί Αλγερινοί στρέφονταν στον Χριστό. Ετσι το 2006, έφτιαξαν ένα Νόμο εναντίον του προσηλυτισμού που απαιτούσε απίο τις μη-μουσουλμανικές ομάδες να εγγράφονται με την κυβέρνηση και να συγκεντρώνονται σε εγκεκριμένα χτίρια με έναν εγκεκριμένο πάστορα. Δεν επιτρεπόταν οι εκκλησιαστικές δραστηριότητες «να συγκλονίσουν την πίστη ενός Μουσουλμάνου» . Σύμφωνα με τις πηγές μας, το 2008, τουλάχιστον 14 Χριστιανοί κατηγορήθηκαν για ευαγγελισμό, για τη διανομή χριστιανικού υλικού, ή για «εξύβριση του Μωάμεθ». Επίσης, 25 αδελφότητες έκλεισαν και 5 εκπατρισμένοι Χριστιανοί έχασαν τις βίζες τους.

Χριστιανοί σ’όλο τον κόσμο διαμαρτυρήθηκαν, πράγμα που επέφερε κάποια βελτίωση. Τον Οκτώβρη του 2008, τρεις Χριστιανοί στη ΒΔ Αλγερία αθωώθηκαν για κατηγορίες βλασφημίας. Μετά τις εκλογές του Απριλίου 2009, Αλγερινοί Χριστιανοί φοβόντουσαν ότι θα δέχονταν περισσότερες πιέσεις. Μια γυναίκα που έχει κατηγορηθεί περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου. Εξαιτίας της παρενόχλησης της αστυνομίας έχει φύγει σε μια άλλη περιοχή, αλλά δεν είναι τρομοκρατημένη, καθώς επισκέπτεται εκκλησίες και κατ’οίκον ομάδες δίνοντας την ομολογία της.

Στο μεταξύ, οι εκκλησίες εξακολουθούν να μεγαλώνουν, ιδιαίτερα ανάμεσα στους Καβύλους. Πιστοί όμως σε απομακρυσμένες γωνιές της χώρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τρεις μικρές ομάδες μαζεύονται στην Αν. Αλγερία. Μια ομάδα δυσκολεύεται να κάνει συνάξεις επειδή φοβούνται ότι θα τους αποκαλύψουν. Σε μια άλλη πόλη, έξι πιστοί, κυρίως φοιτητές, δεν έχουν κάπου να μαζεύονται. Κάποτε συγκεντρωνόντουσαν στο σπίτι ενός πιστού ζευγαριού, αλλά οι άνθρωποι έφυγαν από την πόλη για επαγγελματικούς λόγους. Σε μια τρίτη πόλη ένα πιστό ζευγάρι παρακολουθεί ανθρώπους που αναζητούν την αλήθεια. Δυο ομάδες μαζεύονται τακτικά σε σπίτια, χρησιμοποιώντας υλικό γραμμένο ειδικά για πιστούς από μουσουλμανικές οικογένειες. Ενας άνδρας ζητάει προσευχή καθώς διώκεται από τους συνεργάτες του.

Εχει μεγάλη ανάγκη για καλή και σωστή διδασκαλία.

Χριστιανικά ραδιοφωνικά προγράμματα εξακολουθούν να εκπέμπονται στην Αλγερία. Αυτά τα προγράμματα είναι γραμμένα και εκπέμπονται από Αλγεριανούς στη γλώσσα των Καβύλων, στα γαλλικά και στα αραβικά. Η μετάφραση της ΠΔ στη γλώσσα των Καβύλων συνεχίζεται, αν και με αργό ρυθμό.

Η Αγία Γραφή μεταφράζεται επίσης στην Αλγερινή διάλεκτο της Αραβικής. Η μετάφραση της ΚΔ άρχισε και το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο έχει ολοκληρωθεί. Εχει γραφτεί επίσης σε CD, ένα σημαντικό βήμα γι’αυτούς που είναι αγράμματοι. Τηλεοπτικά προγράμματα ετοιμάζονται και θα μεταδοθούν τον Σεπτέμβριο του 2009.

Υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό μια χριστιανική ιστοσελίδα στη γλώσσα των Καβύλων....Μερικοί επισκέπτες ήταν σφοδρά αντίθετοι, άλλοι επέμεναν ευγενικά ότι η Αλγερία είναι μουσουλμανική χώρα και θα μείνει όπως είναι. Αλλοι ζητούσαν Γραφές ή ακόμα ρωτούσαν πώς μπορεί κανείς να γίνει Χριστιανός. Το ακόλουθο e-mail προέρχεται από ένα νεαρό Αλγεριανό: «Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας για μένα καθώς απλώνετε το μήνυμά σας στο «Δρόμο της Αλήθειας»...Οι απαντήσεις σας έχουν αλλάξει τη γνώμη μου και έχουν διορθώσει πολλές λανθασμένες ιδέες που είχα για τον Χριστιανισμό. Τις είχα μάθει από βιβλία και άρθρα στις εφημερίδες...Εχω μια ερώτηση και θέλω να μου δώσεις μια σαφή και καθαρή απάντηση: Γιατί το δόγμα της Αγαίς Τριάδας δεν αναφέρεται τον καιρό του Χριστού; Πότε εμφανίστηκε; Παρακαλώ, απαντήστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε.»

Παρακαλώ, προσευχηθείτε για όσους απαντάνε στα e-mail, να έχουν σοφία και καρδιά αγάπης. Και να μην απογοητευτούν απ’αυτούς που είναι επιθετικοί και προσβλητικοί. Ο Θεός χτίζει την εκκλησία Του στην Αλγερία. Δοξάστε τον Θεό για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.


EVANGELICALS NOW: JULY 2009

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2009 22:12
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB