Οταν οι Χριστιανοί διώκονται, συχνά τα παιδιά τους είναι εκείνα που υποφέρουν πιο πολύ. Μικρά και ευάλωτα, αναγκάζονται να μεγαλώνουν πρόωρα, να αντιμετωπίζουν περισσότερο βάσανα και θλίψεις απ’ό,τι πολλοί από μας σε μια ολόκληρη ζωή. Σε νεαρή ηλικία αναγκάζονται να λογαριάσουν το μεγάλο κόστος, να ακολουθήσουν τον Ιησού στο δρόμο του Σταυρού.
Τα παιδιά είναι εύκολοι στόχοι και συχνά δεν μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους ή να φύγουν. Πέρυσι, κατά τις βιαιότητες που έγιναν στην Ορίσα, Ινδία, παιδιά απειλήθηκαν με θάνατο για να πεισθούν οι γονείς τους να επιστρέψουν στον Ινδουϊσμό, και αρκετά χριστιανικά ορφανοτροφεία κάηκαν. Στην Κεντρική Αφρική, ο Αντιστασιακός Στρατός απήγαγε και αποκτήνωσε πολλά παιδιά Χριστιανών για να τα κάμουν μαχητές.
Παιδιά Χριστιανικών οικογενειών δέχονται επιθέσεις επίσης στο χώρο της παιδείας. Μερικές χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία ορίζουν ισλαμική θρησκευτική εκπαίδευση για όλους. Πρέπει να μάθουν το Κοράνι απ’έξω και τα σχολικά βιβλία παρουσιάζουν το Ισλάμ σε πολύ θετικό φως, παραβλέποντας τις αρνητικές του πλευρές. Στην Αλγερία ένα κορίτσι από χριστιανική οικογένεια γύρισε σπίτι κλαίγοντας επειδή είχαν μάθει την τάξη της ότι είναι αποδεκτό να σκοτώνει κανείς Χριστιανούς. Στη Κριμαία, χριστιανόπαιδα κατα χιλιάδες έχουν σταλεί στην Τουρκία για εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης και ισλαμικής εκπαίδευσης, και γυρίζουν στην πατρίδα τους μόνο όταν είναι 18-19 χρονών.
Πολλά σχολικά βιβλία δίνουν στα παιδιά μια άκρως διαστρεβλωμένη εικόνα του Χριστιανισμού. Το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας πρόσφατα έμπασε ένα βιβλία στα σχολεία που παρακινεί διακρίσεις εναντίον της Χριστιανικής κοινότητας. Το βιβλίο ισχυρίζεται ότι Χριστιανοί χρησιμοποιούν φυσικές συμφορές, όπως είναι οι σεισμοί, για δικό τους συμφέρον, προειδοποιεί τα παιδιά για τους δήθεν ανατρεπτικούς στόχους τέτοιων ανθρώπων και προσφέρει συμβουλές για το πώς να αναγνωρίζουν τις δρασηριότητές τους.
Η εκπαίδευση των παιδιών συχνά αναστατώνεται με άλλες μορφές διωγμού και ταλαιπωρίας. Οταν τους λειώνει η φτώχεια, οι Χριστιανοί μόλις καταφέρνουν να ταίζουν τις οικογένειές τους και οι πενιχροί τους πόροι δεν τους επιτρέπουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Στις περιοχές της Αιθιοπίας που έχουν πληγεί από λιμό, ή ανάμεσα στους ανειδίκευτους εργάτες του Πακιστάν, μόνο η προμήθεια τροφίμων επιτρέπει στους γονείς να πληρώνουν τα δίδακτρα του σχολείου. Εντούτοις ξεσπάσματα αντιχριστιανικής βίας σχεδόν απαπόφευχτα οδηγούν στην αναστολή εκπαίδευσης. Τα παιδιά της Ορίσα πιθανό θα χάσουν ένα ολόκληρο σχολικό έτος μετά τις διαταραχές, και μια ολόκληρη γενιά στερήθηκε τη μόρφωσή της στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν (1983-2005).
Αλλες δυσκολίες δημιουργούνται από εξεγέρσεις και πολέμους στους οποίους μπλέκουν οι Χριστιανοί μαζί με τον πληθυσμό γενικά. Η ανασφάλεια και η βία στο Ιράκ έχουν κάμει πολύ δύσκολη την εκπαίδευση επειδή είναι επικίνδυνο να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.Τα παιδιά των Χριστιανών υπέφεραν πιο πολύ από τα άλλα επειδή οι κοινότητές τους γίνονται στόχαστρα των εξτρεμιστών. Στα Βορειοδυτικά Σύνορα του Πακιστάν, φανατικοί Ισλαμιστές έχουν βομβαρδίσει 200 σχολεία, κυρίως σχολεία για κορίτσια, συμπεριλαμβανομένων και μερικών Χριστιανικών ιδρυμάτων, επειδή αποδοκιμάζουν την εκπαίδευση θηλέων.
Ένα ακόμα πρόβλημα για τα χριστιανόπαιδα σε μουσουλμανικές χώρες είναι η θρησκευτική τους κατάσταση και επιμέλεια. Αν ένα ζεύγος Μουσουλμάνων επιστρέψει στον Χριστιανισμό, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σαν Χριστιανοί και έτσι τα παιδιά τους ακόμα θεωρούνται Μουσουλμάνοι. Αν μόνο ένας από τους συζύγους ασπαστεί τον Χριστιανισμό, τα παιδιά εξακολουθούν να θεωρούνται Μουσουλμάνοι και σε μερικές χωρές το διαζύγιο είναι υποχρεωτικό. Αν ένας μικτός γάμος διαλυθεί, η επιμέλεια των παιδιών δίνεται στον Μουσουλμάνο ή στη Μουσουλμάνα, ανεξαρτήτως της πίστης των παιδιών και θα ανατραφούν σαν Μουσουλμάνοι.
Ετσι τον Σεπτέμβρη του 2008, μια Αιγύπτια Χριστιανή μητέρα έχασε την υπόθεσή της να έχει την επιμέλεια των δυο γιών της όταν ο άνδρας της επέστρεψε στο Ισλάμ και τη χώρισε. Η απόφαση πάρθηκε παρόλο το γεγονός οτι τα 14χρονα δίδυμα είναι ευσυνείδητοι πιστοί.
Ακόμα τα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιούνται για να πιεστούν οι γονείς. Στις Μαλδίβες Νήσους, τα παιδιά ενθαρρύνονται στο σχολεία να αναφέρουν οποιοδήποτε γνωστό τους έχει διαφορετικό πιστεύω από το Ισλάμ. Ενα νέο παιδί ανέφερε τη μητέρα του και σαν αποτέλεσμα 15 γυναίκες κρατήθηκαν σε μια πολιτική φυλακή. Στη Βόρ. Κορέα μερικοί γονείς δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να έρχονται σε χριστιανικές συνάξεις, μήπως κατά λάθος καταγγείλουν τους γονείς τους.
Oταν η Μάρθα Σάμουελ, μια Αιγυπτία Χριστιανή από μουσουλμανική οικογένεια κρατήθηκε μαζί με την οικογένειά της στο αεροδρόμιο του Κάιρο καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την χώρα το Δεκέμβρη του 2008, την έγδυσαν και την κλώτσησαν μπροστά στους δυο μικρούς γιους της (4 και 2 χρ.). Φέρεται επίσης ότι τα παιδιά στερήθηκαν από τροφή για να αυξηθεί η πίεση στη μητέρα τους να επιστρέψει στο Ισλάμ.
Μια ακόμα τακτική που χρησιμοποιείται από διώκτες του Χριστιανισμού είναι να αποστερήσουν τα παιδιά ευκαιριών να δέχονται χριστιανική διδαχή. Το καλοκαίρι του 2008, αρκετές παιδικές χριστιανικές κατασκηνώσεις στη Ρωσία έκλεισαν από τοπικές αρχές.
Αν τα παιδιά δεν μπορούν να πεισθούν ή να πιεστούν να ασπασθούν το Ισλάμ, πιο δυνατά μέτρα μπορεί να ληφθούν. Στην Αίγυπτο και στο Πακιστάν, Χριστιανές κοπέλλες μπορεί να απαχθούν, να βιαστούν, να προσηλυτισθούν βίαια και να αναγκαστούν να παντρευτούν Μουσουλμάνους. Συχνά η αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια.
Δεν είναι μόνο σε μη-Δυτικές χώρες που τα χριστιανόπαιδια αντιμετωπίζουν πιέσεις. Τις τελευταίες λίγες βδομάδες, τρια ξεχωριστά περιστατικά τόνισαν τις δυσκολίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν στη Βρετανία. Το παιδί μιας ρεσεψιονίστ σε Δημοτική Σχολείο επιτιμήθηκε γιατί μιλούσε για τον Ιησού στην τάξη (και η μητέρα της απειλήθηκε ότι θα απολυθεί όταν ζήτησε προσευχή από φίλόυς της). Σβύσανε από το κατάλογο το όνομα μιας έμπειρης και σεβάσμιας θετής μητέρας, όταν μια έφηβη κοπέλλα που φρόντιζε αποφάσισε να βαφτιστεί σαν Χριστιανή. Και τρια Χριστιανόπαιδα από την Αίγυπτο στην Βρετανία, τοποθετήθηκαν με Μουσουλμάνους θετούς γονείς.
ΒΑRNABAS AID MAY-JUNE 2009
|