cd  ΠΟΤΕ ΦΕΥΓΟΥΜΕ Ή ΠΩΣ ΦΕΥΓΟΥΜΕ;
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

       
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27  28  29  30 
31            

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΠΟΤΕ ΦΕΥΓΟΥΜΕ Ή ΠΩΣ ΦΕΥΓΟΥΜΕ;
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 21:02
altΚορινθίους Β' 5:10 "Διότι πρέπει πάντες να εμφανισθώμεν έμπροσθεν του βήματος του Χριστού, διά να ανταμειφθή έκαστος κατά τα πεπραγμένα διά του σώματος καθ' α έπραξεν, είτε αγαθόν είτε κακόν."

Το ερώτημα της παραπάνω επικεφαλίδας δεν είναι ρητορικό. Είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Είναι ένα γεγονός που αργά ή γρήγορα θα συμβεί σε όλους μας. Είναι όμως πραγματική και η παραπάνω δήλωση του απόστολου Παύλου και καλό θα ήταν να την λάβουμε σοβαρά υπό όψιν μας.

Όταν ο άνθρωπος γεννιέται και ενώ βρίσκεται σε μικρή ηλικία δεν έχει την επίγνωση του τι θα πει ζωή, ευημερία, πρόοδος, αλλά και το τέλος πάντων που είναι ο θάνατος. Κατά την διάρκεια της ζωής του παράλληλα με την πληροφόρησή του σε διάφορα θέματα, διαπιστώνει και πώς η παραμονή του στην γη έχει ημερομηνία λήξης μια και ο θάνατος είναι αποφασισμένος και αναπόφευκτος για όλους τους ανθρώπους. Το πότε βέβαια θα συμβεί αυτό στον κάθε ένα κανένας δεν το γνωρίζει παρά μόνο ο Κύριος και για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσο αφορά την διαβίωσή μας σε αυτό τον κόσμο.

Πολλές φορές τα προβλήματα της ζωής και η δυσκολία της επιβίωσης μας κάνουν να μην σκεφτόμαστε και πολλά πράγματα όσο αφορά τον πνευματικό άνθρωπο και την σωτηρία του. Μας απασχολεί το πώς θα φέρουμε περισσότερα αγαθά στην οικογένειά μας όσο το δυνατόν περισσότερες ανέσεις, και δεν χαρακτηρίζει άδικα ο Κύριος την μέριμνες της ζωής σαν αγκάθια που πνίγουν τον σπόρο της σωτηρίας του ευαγγελίου όπου ο Θεός ρίχνει ως καλός γεωργός στην γη –καρδιά- κάθε ενός μας. Λουκ. 8 11-15. Εργαζόμαστε για να αποκτήσουμε όλο και περισσότερα λες και θα ζήσουμε αιώνια εδώ στην γη και πολλές φορές κοπιάζοντας περισσότερο προς το τέλος της ζωής μας. Γνωρίζουμε όμως πότε είναι το τέλος; Σίγουρα όχι. Αν είχαμε επίγνωση στις συμβουλές του Ιακώβου ίσως να ήμασταν πιο προσεκτικοί:

Ιάκωβ. Δ΄ 13-16:" Έλθετε τώρα οι λέγοντες· Σήμερον ή αύριον θέλομεν υπάγει εις ταύτην την πόλιν και θέλομεν κάμει εκεί ένα χρόνον και θέλομεν εμπορευθή και κερδήσει· οίτινες δεν εξεύρετε το μέλλον της αύριον· διότι ποία είναι η ζωή σας; είναι τωόντι ατμός, όστις φαίνεται προς ολίγον και έπειτα αφανίζεται·αντί να λέγητε, Εάν ο Κύριος θελήση, και ζήσωμεν, θέλομεν κάμει τούτο ή εκείνο.Τώρα όμως καυχάσθε εις τας αλαζονείας σας· πάσα τοιαύτη καύχησις είναι κακή."

Παρ όλα αυτά ακάθεκτοι συνεχίζουμε και μόνο όταν συμβεί κάτι διαφορετικό δυσάρεστο ίσως τότε μόνο μας βάζει σε σκέψεις αλλά και μας βγάζει από τον ρυθμό που ακολουθούσαμε πιο πριν. Μια αρρώστια παραδείγματος χάρη μας κάνει τον χρόνο μας πλέον να τον καταναλώνουμε σε επισκέψεις ιατρών αλλά και σε μεγάλη παροχή χρημάτων για να μπορέσουμε να γίνουμε καλά. Τότε βέβαια είναι ο καιρός για περίσκεψη και περισυλλογή και τότε θυμόμαστε τον Κύριο αλλά μόνο τότε θα πρέπει να τον θυμόμαστε και να επικαλούμαστε την βοήθειά του;

Μπροστά στον θάνατο ενός ανθρώπου όλοι δηλώνουμε ακαδημαϊκά πώς ο άνθρωπος είναι σαν μία φλόγα που για μία στιγμή σβήνει. Ειδικά αν αυτός ο άνθρωπος είναι νέος στην ηλικία και πεθάνει είτε από αρρώστια είτε από ατύχημα διαπιστώνουμε πώς δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος θα πεθάνει στα 80 ή 90 χρόνια του! Μπορεί να του συμβεί κάτι και πολύ νωρίτερα μάλιστα! 

Είχα την πικρή εμπειρία να γνωρίσω από κοντά ένα τέτοιο περιστατικό σε ένα φίλο μου και συνομήλικο μου που πέθανε από καρδιακό επεισόδιο 40 ετών. Το περιστατικό αυτό εκτός από τον πόνο που προξένησε στους συγγενείς και φίλους του νέου αυτού ανθρώπου δεν είχε κάτι άλλο ιδιαίτερο να δείξει αλλά ήταν ιδιαίτερη η απάντηση που πήρα όταν μετά από μερικές ημέρες επισκέφτηκα στο μαγαζί του έναν πολύ κοντινό συγγενή του εκλιπόντος. Ο άνθρωπος αυτός γνωρίζω ότι μελετά το ευαγγέλιο και έχει φόβο Θεού –τουλάχιστον όσο μπορώ να δω σαν άνθρωπος- και ενώ προσπάθησα να τον παρηγορήσω μου απάντησε: “Αδελφέ σημασία δεν έχει το πότε φεύγουμε, αλλά το πώς φεύγουμε”.

Μπροστά σε αυτή την απάντηση αναρωτήθηκα και καλό θα ήταν να αναρωτηθεί κάθε ένας μας, είμαστε έτοιμοι ώστε μα μην ντρεπόμαστε μπροστά στο βήμα του Κυρίου την ημέρα της κρίσεως; Πέρα από τον έλεγχο της συνείδησης που λίγο ή πολύ όλοι βρισκόμαστε καλό θα ήταν να βρούμε έναν τρόπο να εξετάσουμε αν είμαστε αρεστοί, όχι στον εαυτό μας ή σε άλλους ανθρώπους, αλλά στον Θεό. Και αυτός ο τρόπος, αυτός ο καταστατικός χάρτης, είναι η Αγία Γραφή τα λόγια του Θεού γραμμένα με ανθρώπινη πένα , αλλά με Θεία έμπνευση. Εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις για την προέλευση του ανθρώπου για το που πηγαίνει και από πού έρχεται καθώς μέσα από τον λόγο του αποκαλύπτεται το σχέδιο σωτηρίας του ανθρώπινου γένους. 

Είναι μεγάλο λάθος να θεωρεί ο άνθρωπος αυτό το βιβλίο εκτός εποχής ή να το αποφεύγει να το διαβάσει επικαλούμενος πολλούς και διάφορους λόγους, ενώ να αναλώνεται στην κυριολεξία σε διάφορα άλλα συγγράμματα, μυθιστορήματα, και ανθρώπινες θεωρίες και φιλοσοφίες. Καλά όλα αυτά αλλά αυτό που πραγματικά ωφελεί και σώζει τον άνθρωπο μένει τελευταίο και πολλές φορές στα “αζήτητα” . Χωρίς αυτό το πνευματικό καθρέφτη πώς θα μπορέσουμε να δούμε τις “μουτζούρες” –ατέλειες- και να τις διορθώσουμε; Ο Κύριος μέσο του λόγου προειδοποιεί: Ωσηέ 4:6 "Ο λαός μου ηφανίσθη δι' έλλειψιν γνώσεως· επειδή συ απέρριψας την γνώσιν και εγώ απέρριψα σε από του να ιερατεύης εις εμέ· επειδή ελησμόνησας τον νόμον του Θεού σου, και εγώ θέλω λησμονήσει τα τέκνα σου."

Πρέπει να καταλάβουμε πώς κόβοντας και ράβοντας το ευαγγέλιο του Χριστού και τις εντολές του Θεού στα μέτρα μας δεν πρόκειται να αρέσουμε στον Κύριο και καλό θα ήταν να το συνειδητοποιήσουμε γιατί όπως προείπαμε κανείς δεν γνωρίζει πότε έρχεται ο Κύριος, όπως κανείς δεν ξέρει και πότε θα πεθάνει αφού για τον αποθανόντα ο Κύριος έχει έρθει –με την μεταφορική έννοια – μια και δεν μπορεί πλέον ούτε να βελτιώσει αλλά ούτε και να επιβαρύνει την θέση του. Ιωάννης 9:4 " Εγώ πρέπει να εργάζωμαι τα έργα του πέμψαντός με, εωσού είναι ημέρα· έρχεται νυξ ότε ουδείς δύναται να εργάζηται."

Ας εργαστούμε λοιπόν λίγο και για τον Κύριο εκτελώντας το έργο του –για το δικό μας καλό- μένοντες πάντοτε έτοιμοι κάθε στιγμή με πνευματική αγρυπνία μια και όλα μαρτυρούν πώς ο καιρός είναι κοντά. Ματθαίος 26:41 "αγρυπνείτε και προσεύχεσθε, διά να μη εισέλθητε εις πειρασμόν. Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής."


Παν. Κακούρης


 


Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 03 Σεπτέμβριος 2014 20:41
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB