cd  Η εποχη των αντιφάσεων και της ματαιοδοξίας
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

       
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27  28  29  30 
31            

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Η εποχη των αντιφάσεων και της ματαιοδοξίας
Τετάρτη, 30 Απρίλιος 2008 15:11

 


dakri.jpgΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ

 

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από την σύνχυση την ανασφάλεια και τον προβληματισμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται για το μέλλον και είναι πλέον κοινή διαπίστωση όλων πώς ‘ δεν πάμε καλά’ ‘όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται και σχολιάζουν τα πολιτικά , κοινωνικά, οικονομικά , και άλλα γεγονότα. Δυστυχώς παρ ότι όλοι ομολογούν την διάγνωση της αρρώστιας εν τούτοις δεν γίνεται καμία προσπάθεια για θεραπεία.
 
Ο ασθενής διαπιστώνει πώς είναι άρρωστος αλλά πηγαίνει στο σπίτι του και προσπαθεί με το να σκέπτεται ή να κάνει άλλα πράγματα , να ξεχάσει το πρόβλημά του με την ελπίδα -ή μάλλον με την αυταπάτη θα έλεγα εγώ- ότι θα τον ξεχάσει και αυτό! Ο άνθρωπος είναι σε έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης σε έναν αγώνα χωρίς βραβείο και χωρίς νικητή. Έχει καταφέρει ο διάβολος να υποδουλώσει τόσο πολύ τον άνθρωπο στα εγκόσμια στα πρόσκαιρα στα παροδικά που δεν έχει τον χρόνο να προβληματιστεί να σκεφτεί αν αξίζει η ζωή του κάτι περισσότερο , κάτι καλύτερο από το να εργάζεται να καταναλώνει τον εαυτόν του στον αγώνα για επιβίωση και στο τέλος αν καταφέρει μετά από πολλά χρόνια δουλειάς και αν δεν αρρωστήσει μια και σήμερα οι αρρώστιες δεν κάνουν διακρίσεις σε άτομα και ηλικίες να πάρει μια σύνταξη μόνη παρηγοριά μπροστά στο τέλος της ζωής. Η δικαιολογία είναι πάντοτε έτοιμη όσον αφορά στο υψηλό κόστος της ζωής και θα έλεγα πολλές φορές δικαιολογημένη . Αφήνουμε όμως λίγο χώρο και λίγο χρόνο από την πολυάσχολη και πολυτάραχη ζωή μας στον Ιησού Χριστό; Ποιες άραγε είναι οι προτεραιότητες που έχουμε στην ζωή μας.
 
Λόγω της εργασίας μου (οδηγός ταξί) έρχομαι σε επαφή με αρκετό κόσμο κάθε ημέρα και διαπιστώνω σε πολλές και διάφερες συζητήσεις που κάνω πώς ο κόσμος σε γενικές γραμμές νοιάζεται να αποκαταστήσει τα παιδιά του να τα σπουδάσει κ.λ.π να αποκτήσει όσο γίνεται περισσότερα υλικά αγαθά και να αποτραβηχτεί στο τέλος. Μετά από αυτό τίποτε άλλο. Πολλές φορές στην ερώτηση μου αν μπροστά στον Κύριο τι θα πουν για την ζωή τους και αν τα έργα τους ήσαν αρεστά ενώπιον του Θεού οι περισσότεροι απαντούν ότι δεν έχουν πειράξει κανέναν και πώς το ποινικό τους μητρώο είναι καθαρό και άλλοι πώς έχουν φτιάξει καλή οικογένεια στην κοινωνία με παιδιά γιατρούς – δικηγόρους και έτσι μπορούν να καμαρώνουν μπροστά στους ανθρώπους αλλά όπως νομίζουν και μπροστά στον Θεό.

Όλα αφορούν την σημερινή ζωή και στις ανάγκες της τις οποίες βέβαια τις δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι γιατί έχουμε την γνώση αλλά μερικές φορές όχι την λογική στο να ξεχωρίσουμε την ανάγκη από την πολυτέλεια και την ευχαρίστηση από την ματαιοδοξία.


Εκκλησιαστής 1:2 Ματαιότης ματαιοτήτων, είπεν ο Εκκλησιαστής ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης.
 
Από την μία λοιπόν η ματαιοδοξία και από την άλλη αυτή η άνιση κατανομή του πλούτου που ο Κύριος μας ονομάζει μαμωνά της αδικίας Λουκάς 16:9 κάνουν τον άνθρωπο να φορτώνει στην πλάτη του φορτία δυσβάστακτα και κατόπιν να εξοργίζεται όταν δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός του σπιτιού να πληρώσει τα μερικές φορές περιττά αγαθά που έχει αγοράσει και που τον αναγκάζουν μπρος στον φόβο της κατάσχεσης να κάνει και δεύτερη ή και Τρίτη δουλειά να μπορέσει να τα φέρει “βόλτα”. Που ο χρόνος αλλά και το κέφι για τον Κύριο και για το έργο του. Ο άνθρωπος αποκτά τα αναγκαία κατόπιν τα όχι τόσο απαραίτητα κατόπιν τα περιττά και στο τέλος αφού αποκτήσει όλα γίνεται πλέον δυστυχισμένος στρέφεται στην ματαιότητα. Ο απ. Παύλος ονομάζει την πλεονεξία ως ειδωλολατρία.
 

Λουκάς 12:15 Και είπε προς αυτούς: Προσέχετε και φυλάττεσθε από της πλεονεξίας : διότι εάν τις έχη περισσά, η ζωή αυτού δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων αυτού. Κολοσσαείς 3:5 Νεκρώσατε λοιπόν τα μέλη σας τα επί της γης, πορνείαν, ακαθαρσίαν, πάθος, επιθυμίαν κακήν και την πλεονεξίαν, ήτις είναι ειδωλολατρεία,

 

Μήπως όμως είναι και αγκάθι για τα παιδιά του Θεού; Δεν είναι δύσκολο να πέσει κανείς στην παγίδα αυτή και μπροστά στην επιθυμία του να αποκτήσει κάποιος να χάσει την αιώνια ζωή.

 

Λουκάς 21:34 Προσέχετε δε εις εαυτούς μήποτε βαρυνθώσιν αι καρδίαι σας από κραιπάλης και μέθης και μέριμνων βιωτικών, και επέλθη αιφνίδιος εφ' υμάς η ημέρα εκείνη.

 

Ας αναλογιστούμε τουλάχιστον ότι όλα όσα έχουμε αποκτήσει ο Κύριος έχει επιτρέψει και στον Κύριο ανήκουν. Ας παίρνουμε παράδειγμα τόσο από τον λόγο του Κυρίου όσο και από την καθημερινή ζωή βλέποντας ότι υπάρχουν και άνθρωποι που υποφέρουν και στερούνται ακόμα και την καθημερινή τους τροφή και που προσπαθούν να επιζήσουν από τα σκουπίδια που πετούν οι άλλοι. Ευχαριστούμε και πάντοτε πρέπει να ευχαριστούμε τον Κύριο κατά πάντα για όλα όσα μας χαρίζει είτε αυτά είναι αγαθά είτε είναι άσχημα και δεν μας αρέσουν,και ας εκμεταλλευόμαστε τον καιρό αναλώνοντας τον εαυτόν μας θησαυρίζοντας και μεριμνώντας στον πλουτισμό σε πνεύμα Άγιο γνωρίζοντες ότι ο κύριος γνωρίζει τις ανάγκες μας και δεν θα μας αφήσει αβοήθητους.

 

Ματθαίος 6:26 Εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι δεν σπείρουσιν ουδέ θερίζουσιν ουδέ συνάγουσιν εις αποθήκας, και ο Πατήρ σας ο ουράνιος τρέφει αυτά , σεις δεν είσθε πολύ ανώτεροι αυτών;

Παναγιώτης Κακούρης

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 19 Μάιος 2008 00:25
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB