cd  ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

       
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27  28  29  30 
31            

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

altΖούμε σε μια εποχή που κάθε μέρα επιβεβαιώνει όχι μόνο τον παραλογισμό αλλά και τη σύγχυση μέσα στην οποία βιώνει η ανθρωπότητα. Οι αξίες δεν υπάρχουν, το ψέμα βασιλεύει, η προκατάληψη επικρατεί, η εκμετάλλευση κάθε μορφής επιβραβεύεται και με θράσος προβάλλεται. Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, το πλαστό και το νόθο παίρνουν αξία ενώ το γνήσιο και το αληθινό διώκεται.

«Άξιον εστί» δηλ. αυτό που αξίζει αληθινά. Τι είναι αυτό; Ποιος το ξέρει; Που μπορούμε να το βρούμε;

Στα πνευματικά, στα πράγματα του Θεού δηλαδή, είναι που η σύγχυση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Τι αξίζει περισσότερο, η τροφή ή η ψυχή που την καταναλώνει; το ρούχο ή το σώμα που το φορά; (Ματθ. 6/ς΄ 25), το χρυσάφι του Ναού ή ο ίδιος ο Ναός; το σφαχτό για τη θυσία ή το θυσιαστήριο επάνω στο οποίο προσφέρεται (Ματθ. 23/κγ΄18). Από αυτά τα λόγια που ο Κύριος σχολίασε, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια τάση να δίνουμε αξία σε πράγματα και θέματα που δεν αξίζουν ενώ αντίθετα υποτιμούμε εκείνα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη θέση της αξιολόγησής μας.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που μας βοηθά να κρίνουμε εάν κάτι αξίζει ή όχι; Οτιδήποτε είναι σπάνιο ή η διάρκεια ζωής του είναι μεγαλύτερη, λογικά αξίζει περισσότερο από κάτι άλλο που το βρίσκεις παντού, ή η αντοχή του και κατά συνέπεια η ζωή του, είναι μικρή. Ο χρυσός σαν πιο σπάνιος δεν αξίζει περισσότερο από τον σίδηρο; και ένα πέτρινο σπίτι δεν αξίζει περισσότερο από ένα ξύλινο;

Η ζωή μας, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο προσωρινή είναι και πόσο ευτελής έχει καταντήσει. Η μοναδικότητα Εκείνου που υπόσχεται, δίνει αξία στη ζωή. Ο μόνος που μίλησε για ανάσταση και ζωή ήταν ο Ιησούς Χριστός. Η ζωή που Εκείνος προσφέρει δεν έχει όριο ηλικίας, δεν έχει τέλος, είναι αιώνια. Εδώ είναι η πραγματική αξία. Αυτός είναι ο αληθινά άξιος.


Στο πέρασμα των αιώνων πόσοι και πόσοι καπηλεύτηκαν την αξία του Κυρίου με σκοπό να προβάλλουν τον εαυτό τους. Πόσοι πήραν ονόματα και δώσανε ονόματα που ανήκουν αποκλειστικά στον Γιο του Θεού. Τραγικά γελάστηκαν και γελοιοποιήθηκαν από την ανοησία τους. Παρ’ όλα αυτά ο Διάβολος στην προσπάθειά του να σβήσει το μοναδικό όνομα μέσω του οποίου ο άνθρωπος πρέπει να σωθεί, το όνομα του Κυρίου Ιησού, ακόμη και σήμερα εξαπατά πλήθη απλοϊκών ανθρώπων που συνωστίζονται προκειμένου να προσκυνήσουν τι; τον Κύριο της δόξης; όχι βέβαια, αλλά μια εικόνα...έργο χειρών ανθρώπων!Δείτε σχετικά τον παρακάτω Ψαλμό:

α είδωλα αυτών είναι αργύριον και χρυσίον, έργα χειρών ανθρώπων. Στόμα έχουσι και δεν λαλούσι, οφθαλμούς έχουσι και δεν βλέπουσιν, ώτα έχουσι και δεν ακούουσι, μυκτήρας έχουσι και δεν ψηλαφώσι, πόδας έχουσι και δεν περιπατούσιν, ουδέ ομιλούσι δια του λάρυγγος αυτών. Όμοιοι αυτών ας γείνωσιν οι ποιούντες αυτά, Πας ο ελπίζων επ' αυτά"[Ψαλμός 115/ριε'4-8].

Σημείωση: ο παπάς όταν θυμιατίζει τις εικόνες λέει αυτά τα εδάφια!

Ας σοβαρευτούμε λίγο και ας προσέξουμε τα λόγια του Ευαγγελίου, «Άξιον είναι το Αρνίον (ο Χριστός), που έχει σφαγή (σταυρωθεί)….» Αποκ. 5/ε΄ 12. Το πόσο άξιος είναι κάποιος αποδεικνύεται από την προσφορά του και όχι από το χρυσάφι ή το ασήμι που φορά. «Εις τον καθήμενον εις τον θρόνον και εις το Αρνίον ανήκει ο ύμνος και η τιμή, η δόξα και η δύναμη εις τους αιώνας των αιώνων… Αμήν.» Αποκ. 5/ε΄13.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 14 Αύγουστος 2015 20:03
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB